BETA PERMANENT

A l’última conferència del Grau del Comunicació Cultural, José Antonio Donaire, professor titular de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona i director de l’INSETUR     – Institut Superior d’Estudis Turístics-,  va usar el concepte de Beta permanent i el va suggerir com a nou model de funcionament.

Fent referència als usos web i al turisme 2.0, Donaire va citar que el Beta permanent significa que la informació que va sota aquest nom està en revisió constant. De manera que, qualsevol dubte, fal·làcia o error pot ser arreglat i castigat casi instantàniament. Així, aquest concepte pot ser aplicat a qualsevol àmbit diferent. Per tant, el Beta permanent podria acabar essent la nostra manera de funcionar definitiva. Ja que una gran part de la informació que s’emet per Internet hauria de ser revisada, o com a mínim, considerada com incompleta.  L’allau d’ informació web ha permès que s’emetin moltes més informacions de les que es poden assumir, de manera que no hi ha un control rigorós sobre la veracitat i les fonts de cada informació i informant. De manera que qualsevol anònim pot deixar la seva empremta a la xarxa. Fet que ha permès que milions d’informacions errònies, tergiversades, manipulades i incompletes volen pel núvol cibernètic sense control. Però el mateix funcionament web ha creat un sistema per a poder avisar sobre aquestes irregularitats.

Per ara, el concepte només afecta aquelles pàgines que els pot faltar actualitzacions o que les informacions estan en constant revisió.  Però crec que seria molt adient que aquest concepte s’estengués  en quantitat i en qualitat en molts altres àmbits fora de la xarxa. Ja que aquest segell podria indicar les qualitats de les informacions i,  a part, obligar a revisar certes informacions que que circulen per la xarxa sense cap mena de rigor, control i ambició per la veracitat.

Alhora amb el Beta permanent veiem que l’allau d’informació d’internet , no només té un afecte atomitzant amb la informació. Sinó que Internet i el Beta permanent poden representar un nou paradigma de pensament i funcionament. Ja amb la telefonia mòbil es va aconseguir la volatilització de les cites i el compromís, i amb Internet podem evolucionar fins al Beta permanent, un estadi on mai res és definitiu i segur.

Antoni Llopart i Rossell

Anuncis